Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών συνεχίζει τον αγώνα του για ίσα δικαιώματα και ίση μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών στον χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου και μαζί του συμπορεύονται τόσο οι διεθνείς ποδοσφαιρίστριες όσο και οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ανδρών.
Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η επιστολή από τις αρχηγούς της Εθνικής Γυναικών Άντρη Βιολάρη, Φιλίππα Σάββα και Μαριλένα Γεωργίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών Μεταξύ Ανδρών και Γυναικών όσον αφορά τη διάκριση που υφίστανται σε σχέση με τους άντρες διεθνείς. Στην ουσία απαντούν και διαψεύδουν τις θέσεις που εκφράστηκαν από την ΚΟΠ στην επιτροπή. Οι διεθνείς ποδοσφαιρίστριες αφού τονίζουν ότι η επιστολή της ΚΟΠ προς την επιτροπή περιλαμβάνει «ανακριβή και παραπλανητικά στοιχεία, τα οποία διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και υποτιμούν τον αγώνα μας για ισότιμη αντιμετώπιση», παρατίθενται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
Για τη θέση της ΚΟΠ ότι «αγωνίζονται σήμερα πέραν των 850 ποδοσφαιριστριών», οι αρχηγοί της Εθνικής Γυναικών τονίζουν ότι η πραγματικότητα είναι πως στο γυναικείο πρωτάθλημα παραμένουν ενεργές μόλις τέσσερις ομάδες, «αριθμός δραματικά μειωμένος σε σχέση με τις 10 ομάδες του 2018» και ότι σε αυτές αγωνίζονται συνολικά 100 ποδοσφαιρίστριες, με τις υπόλοιπες να είναι κυρίως ανήλικες που συμμετέχουν σε ακαδημίες ή τοπικά αναπτυξιακά πρωταθλήματα.
Οι Βιολάρη, Σάββα και Γεωργίου κάνουν λόγο για εξόφθαλμη ανισότητα όσον αφορά τις οικονομικές παροχές. Σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι ναι μεν είναι ακριβής η θέση της ΚΟΠ ότι οι άνδρες και οι γυναίκες διεθνείς λαμβάνουν 40 ευρώ για κάθε προπόνηση, ωστόσο, ενημερώνουν ότι οι ουσιαστική διαφορά έγκειται στις συνολικές απολαβές. Συγκεκριμένα, οι άντρες λαμβάνουν για έναν αγώνα 800 ευρώ συνολικά και για δύο 1200 ευρώ, εν αντιθέσει με τις γυναίκες οι οποίες για έναν ή δύο αγώνες λαμβάνουν 520 ευρώ συνολικά, χωρίς καμία αύξηση ανάλογη του αριθμού των παιχνιδιών. Αυτό, σύμφωνα με την τοποθέτηση των ποδοσφαιριστριών, συνιστά σαφή περίπτωση δυσμενούς διάκρισης λόγω φύλου.
Οι τρεις διεθνείς ποδοσφαιρίστριες αναφέρονται και στο θέμα των μετακινήσεων και εξόδων διατροφής. Όπως σημειώνουν, η ΚΟΠ ισχυρίζεται ότι καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης και διατροφής και για τα δύο φύλα, αλλά δεν αναφέρει πως αυτά τα κόστη καλύπτονται εξ ολοκλήρου από κονδύλια της UEFA. Σε αυτό το σημείο τονίζεται το γεγονός ότι ενώ στους άνδρες ναυλώνονται απευθείας πτήσεις για τους προορισμούς των αγώνων, οι γυναίκες υποβάλλονται σε κοπιώδη ταξίδια με πολλαπλές πτήσεις και αναμονές, πολλές φορές φτάνοντας στον προορισμό λίγες ώρες πριν από τους αγώνες.
Στην επιστολή υπογραμμίζεται η διάκριση όσον αφορά και στο θέμα της ένδυσης. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι παρά την επιχορήγηση από την UEFA για την ένδυση όλων των εθνικών ομάδων, οι ποδοσφαιρίστριες εδώ και έξι μήνες αγωνίζονται με μεταχειρισμένες εμφανίσεις, δεν επιτρέπεται η εκτύπωση του ονόματός τους στις φανέλες, όπως συμβαίνει με τους άνδρες, ενώ μετά τους αγώνες οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να επιστρέφουν τις εμφανίσεις, ενώ οι άνδρες τις κρατούν ως ενθύμιο. «Αυτά τα περιστατικά», συμπληρώνουν, «αποκαλύπτουν συστηματική περιθωριοποίηση και έλλειψη σεβασμού προς την Εθνική Γυναικών».
Οι ποδοσφαιρίστριες κάνουν λόγο για αδιαφανείς καταστάσεις όσον αφορά τα κονδύλια που λαμβάνει η ΚΟΠ για την Εθνική Γυναικών. Επί τούτου τονίζουν συγκεκριμένα: «Η ΚΟΠ δεν αναφέρεται στην ειδική επιχορήγηση ύψους 470.000 ευρώ που έχει εγκριθεί αποκλειστικά για την ενίσχυση της Εθνικής Γυναικών. Μέχρι σήμερα κανένα ποσό δεν έχει διατεθεί με σαφήνεια και διαφάνεια, ούτε έχει φανεί αντίκτυπος στην ενίσχυση του προγράμματος της ομάδας».
Καταλήγοντας οι διεθνείς μας αναφέρουν ότι η επιστολή της ΚΟΠ «αποτυγχάνει να μεταφέρει την πλήρη και αληθινή εικόνα του γυναικείου ποδοσφαίρου στην Κύπρο. Η ισότητα δεν είναι απλώς αριθμοί, αλλά πράξεις που αποδεικνύουν σεβασμό, αναγνώριση και δίκαιη μεταχείριση. Εμείς, οι ποδοσφαιρίστριες και οι ποδοσφαιριστές που υπηρετούμε το άθλημα με αφοσίωση και αξιοπρέπεια, ζητούμε την άμεση αποκατάσταση της ισότητας, της διαφάνειας και της δίκαιης μεταχείρισης, όπως επιβάλλει τόσο η ηθική όσο και οι αρχές της UEFA».
Επιβεβαίωση των 800 και 1200 ευρώ από τους άντρες διεθνείς
Οι άντρες διεθνείς στέκονται δίπλα στον αγώνα των γυναικών για ισότητα στον αθλητισμό. Θέλοντας αφενός να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους και αφετέρου να αναπτυχθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος με ουσιαστικά αποτελέσματα, οι τρεις αρχηγοί της Εθνικής Ανδρών, Γρηγόρης Κάστανος, Πιέρος Σωτηρίου και Κωστάκης Αρτυματάς, με γραπτή τους τοποθέτηση, που στάλθηκε, επίσης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών Μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, αναφέρουν ότι αισθάνονται την ανάγκη να τοποθετηθούν δημόσια και με διαφάνεια σχετικά με το ζήτημα των παροχών προς τα μέλη των εθνικών ομάδων.
Συγκεκριμένα, αφού σημειώνουν ότι οι άντρες και γυναίκες λαμβάνουν 40 ευρώ για κάθε προπόνηση, προσθέτουν ότι η συνολική τους αποζημίωση για τις επίσημες υποχρεώσεις είναι 800 ευρώ για έναν αγώνα (συμπεριλαμβανομένων των 40 ευρώ την ημέρα για προπόνηση) καθώς και ότι το ποσό της συμμετοχής σε δύο αγώνες αυξάνεται στα 1200 ευρώ. «Η δήλωση αυτή», τονίζουν, «γίνεται με σκοπό την ξεκάθαρη και έντιμη ενημέρωση, αλλά και για να συμβάλει στον ανοικτό διάλογο που πρέπει να γίνεται με βάση την αλήθεια και τα πραγματικά δεδομένα. Είναι καθήκον μας να υποστηρίζουμε το δίκαιο και την ισότητα στον αθλητισμό, σε κάθε του μορφή».