Ελπίδες πως η μεγέθυνση του σχίσματος στο ευρωπαϊκό μπάσκετ μπορεί τελικά να αποφευχθεί άφησε η συνάντηση που έγινε στη Γενεύτη την Τρίτη μεταξύ FIBA, NBA και Ευρωλίγκας. Η πρωτοβουλία για τη συνάντηση ήταν από την παγκόσμια ομοσπονδία, η οποία εξακολουθεί να θέτει ως προτεραιότητα την ενοποίηση του ευρωπαϊκού μπάσκετ και δεν κλείνει την πόρτα σε καμία πλευρά.
Το κλίμα ήταν θετικό, υπήρχε διαλλακτικότητα από όλες τις πλευρές, ωστόσο παρά τα αισιόδοξα μηνύματα υπάρχουν πολλά ακόμη να συζητηθούν, καθώς οι τρεις πλευρές (και ειδικά το ΝΒΑ και η FIBA από τη μια και η Ευρωλίγκα από την άλλη) δεν μπήκαν σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως το καλεντάρι, το πώς θα λειτουργήσει ένα ενοποιημένο μοντέλο διοργανώσεων σαν του... ποδοσφαίρου, τι θα γίνει με τα «παράθυρα» για τα προκριματικά των εθνικών ομάδων και πώς θα διασφαλιστεί η συμμετοχή στις διοργανώσεις αυτές αξιοκρατικά και με κριτήριο την παρουσία στα εγχώρια πρωταθλήματα.
H FIBA εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα, Ανδρέα Ζαγκλή, τον πρόεδρο της FIBA Europe, Χόρχε Γκαρμπαχόσα και από τον εκτελεστικό διευθυντή της FIBA Europe, Καμίλ Νόβακ. Το NBA εκπροσωπήθηκε από τον Managing Director της Λίγκας σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, Γιώργο Αϊβάζογλου, ενώ για την Ευρωλίγκα παρόντες ήταν ο πρόεδρος Ντέγιαν Μποντιρόγκα, ο CEO Παούλιους Μοτιεγιούνας, αλλά και η IMG, που παραμένει συνεργάτης με συμβόλαιο ως το 2023.
Εκπροσώπηση υπήρχε και από τις ελληνικές ομάδες. Ο γενικός διευθυντής Νίκος Λεπενιώτης εκπροσώπησε την ΚΑΕ Ολυμπιακός, ενώ η Μαργαρίτα Θάνου και ο Γιώργος Αθανασίου την ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Παρών ήταν και ο gm της Αρμάνι Μιλάνο, Χρήστος Σταυρόπουλος. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η συμμετοχή εκπροσώπων της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα, που έχουν ενστάσεις για την υπογραφή νέου δεκαετούς συμβολαίου με την Ευρωλίγκα και έδειχναν διάθεση να πάνε προς το ΝΒΑ Europe.
Περισσότερο «σοφοί» θα γίνουμε μετά τη συνεδρίαση της Ευρωλίγκας αυτή την εβδομάδα, καθώς οι ομάδες-μέτοχοι θα κληθούν να συζητήσουν και αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα, όπως και το ενδεχόμενο αύξησης των ομάδων τη νέα σεζόν σε 20.
Ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκε στη συνάντηση της Τρίτης και το οποίο... ενώνει όλες τις πλευρές είναι πώς θα προστατευτεί το ευρωπαϊκό μπάσκετ από το κύμα φυγής νεαρών παικτών για το NCAA, το οποίο βάσει του NIL έχει τη δυνατότητα να πληρώνει αδρά παίκτες που είναι σε ηλικία να παίξουν κολεγιακό μπάσκετ και τους αρπάζει άνευ ανταλλάγματος από τα ευρωπαϊκά κλαμπ.